Název:
Konzervace pícnin silážováním
Autoři:
FRYŠOVÁ, Adéla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce je zpracování literární studie zabývající se konzervací pícnin silážováním a dále zpracování přehledu faktorů, které mají vliv na kvalitu a průběh fermentace. Úvodní část se obecně zabývá významem silážování a cíli konzervace pícnin. Dále je řešen výskyt jednotlivých zástupců mikroorganismů, jak žádoucích, mezi které patří bakterie mléčného kvašení, tak nežádoucích, kam se řadí klostridie, plísně, kvasinky a další. Počty zmiňovaných mikroorganismů lze v různé míře ovlivnit použitím aditivních látek. V práci je také podrobně popisován správný průběh fermentačního procesu, který probíhá ve čtyřech základních fázích. První fází je aerobní fáze, dále pak hlavní fermentační fáze a na tu navazující fáze stabilizační a fáze zkrmování. Jednou z nejdůležitějších částí práce je samostatná technologie výroby siláže. Na každý úsek technologického postupu by měl být brát velký zřetel, protože právě v této části se chovatelé dopouštějí největších chyb. Ať už je to správný odhad sklizně při správné sušině, či délka řezanky a její následné kvalitní dusání a zakrytí. V této práci byly použity publikace a výzkumy českých i zahraničních autorů zabývající se problematikou konzervace silážování.The aim of this thesis is the processing of literary studies on fodder silage preservation and further review of the factors that affect the quality and progress of fermentation. The initial part generally discusses the importance of silage and fodder conservation objectives. Furthermore, it is solved by the occurrence of single species of microorganisms, as desired, which include lactic acid bacteria and undesirable where include clostridia, fungi, yeast, and others. The numbers of the mentioned microorganism may be in varying degrees affect the use of additives. In the work is also described in detail the correct course of the fermentation process, which takes place in four basic phases. The first phase is aerobic phase, then the main fermentation phase and the subsequent phase stability and the feeding phase. One of the most important parts of the thesis is an independent silage technology. On each leg of technological progress should be taken into great consideration, because in that part of the Breeders perpetrated the biggest mistakes. Whether it is a correct estimate of the harvest at the correct dry matter, or cutting length and its subsequent ramming quality and coverage. In this thesis we were used publications and research Czech and foreign authors dealing with preservation of silage.
Klíčová slova:
fermentační proces; kvalita siláže; silážování; technologie silážování; fermentation process; silage; silage quality; silage technology Citace: FRYŠOVÁ, Adéla. Konzervace pícnin silážováním. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/41983