Original title:
Úloha sestry ve výživě klientů po vybraných operacích střev
Translated title:
The nurses´s role in the clients´s diet after some bowel surgeries
Authors:
MÁCHOVÁ, Alena Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce popisuje dnešní způsob stravování, vliv výživy organismu na zdraví jedince, přípravu na operační zákrok na zažívacím traktu a s ní spojené kolísání hmotnosti klienta. Součástí práce je i úloha sestry v péči o klienta v předoperačním i pooperačním období, spolupráce sestry s nutričním terapeutem a edukace klienta a jeho rodiny v oblasti výživy. Také se zabývá doplněním chybějící energie organismu klienta pomocí nutričních výrobků. Výzkumné šetření probíhalo ve dvou částech. V kvalitativní části byl stanoven cíl 1 : Zjistit stravovací návyky klientů před operací, cíl 2 : Zjistit průměrný hmotnostní úbytek při přípravě na operaci střev, cíl 3 : Zjistit informovanost klientů o nutriční výživě a cíl 4 : Zmapovat přístup klientů k nutričním produktům. K těmto cílům byly stanoveny tyto výzkumné otázky : 1 - Jaká jídla klienti konzumují?, 2 - Jaký je hmotnostní úbytek při přípravě na operaci střev?, 3 - Jaké mají klienti informace o nutriční výživě? a 4 - Jaký je přístup klientů k nutriční výživě? Pro zjištění odpovědí na výzkumné otázky byl použit hloubkový rozhovor s klienty nemocnice Tábor. Cíl 1 byl splněn, výsledkem výzkumného šetření bylo zjištění, že stravovací návyky klientů nebyly v souladu se zdravou a pravidelnou stravou. Cíl 2 byl také splněn, hmotnostní úbytek při přípravě na operaci střev, jak potvrdil výzkum, závisí na délce trvání obtíží klienta před nástupem hospitalizace. Cíl 3 byl splněn, klienti znají obsah pojmu nutriční výživa na základě vlastní zkušenosti. Cíl 4 byl splněn, nutriční produkty berou klienti jako přídavek k běžné stravě, který urychluje uzdravovací proces a slouží ke zlepšení výživy organismu. Kvantitativní část výzkumného šetření měla za cíl : Zjistit informovanost ošetřovatelského personálu o možnostech nutriční výživy. K tomuto cíli byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza 1 : Sestry pracující na lůžkové části chirurgického oddělení jsou informované o nutriční výživě. Hypotéza 2 : Sestry pracující na lůžkové části chirurgického oddělení monitorují vliv výživy na zdravotní stav klienta. Pro potvrzení hypotéz byl použit dotazník pro sestry lůžkových chirurgických oddělení nemocnice Tábor, Písek a České Budějovice. Stanovené hypotézy 1 a 2 byly potvrzeny. Výsledkem výzkumného šetření bylo zjištěno, že sestry pracující na lůžkové části chirurgického oddělení jsou informované o nutriční výživě a že při příjmu klienta na oddělení provádí nutriční screening, o čemž svědčí 98,7 % kladných odpovědí v dotazníkovém šetření a že monitorují vliv výživy na zdravotní stav klienta, jak dokládá 90,91 % kladných odpovědí respondentů dotazníkového šetření. Výzkum ukázal, že výživa je nedílnou součástí léčby. Na základě výsledků výzkumného šetření byla vytvořena brožura o nutriční výživě pro klienty a ošetřovatelský personál chirurgického oddělení, která bude používána v praxi jako pomocný průvodce v možnostech využití výrobků nutriční výživy.Abstract - The nurse´s role in the nutritional care for clients after selected intestine operations This thesis describes an existing way of catering, influence of organism´s nourishment on the person´s health, preparation for surgery of the alimentary tract and related variations of the client´s weight. A part of the thesis includes the nurse´s role in the nutritional care for a patient before as well as after operation, cooperation of the nurse with a nutritional therapist and education of a client and his/her family in the field of nourishment. It also deals with nutritional supplements to make up for lack of energy of the client. The research was carried out in two parts. The qualitative part includes objective 1: to find out eating habits of clients before an operation. Objective 2: to find out an average weight loss during the preparation for an intestine operation. Objective 3: to find out client´s foreknowledge of nourishment. Objective 4: to map the approach of the clients to nutritional products. These objectives were assigned with these research questions: 1 - What meals do the clients consume? 2 - What is the average weight loss during the preparation for the intestine operation? 3 - What is the client´s foreknowledge of nourishment? 4 - What is the client´s approach to nourishment? In order to find out responses to the research questions, a depth interview with the clients of the hospital in Tábor was conducted . Objective 1 was fulfilled and the findings showed that the eating habits of the clients were not in compliance with a healthy and regular diet. Objective 2 was fulfilled as well. As confirmed by the research, the weight loss during the preparation for the intestine operation is dependent on the length of the client´s troubles before the operation. Objective 3 was fulfilled. The clients have a notion of the nourishment meaning based on their knowledge. Objective 4 was fulfilled. The clients take nutritional products to supplement the regular diet, which supports recovery and improves organism´s nourishment. The quantitative part of the research was intended to find out knowledge of the nursing staff about possibilities of nourishment. This objective was assigned with two hypotheses. Hypothesis 1: Nurses working at the inpatient surgical unit are informed about nourishment. Hypothesis 2: Nurses working at the inpatient surgical unit monitor the influence of nourishment on the client´s state of health. In order to confirm the hypotheses, a questionnaire for nurses working at the inpatient surgical units in the hospital in Tábor, Písek and České Budějovice was carried out. The determined hypotheses 1 and 2 were confirmed. The research resulted in the fact that the nurses working at the inpatient surgical units are informed about nourishment and that when a patient is accepted to the unit, the nurses make a nutritional screening, which is evidenced by 98.7% of positive responses in the questionnaire, and that the nurses monitor the influence of nourishment on the client´s state of health as documented by 90.91% of positive responses of the respondents to the questionnaire. The research showed that nourishment is an integral part of the treatment. Based on the findings of the research, a brochure of nourishment for the clients and nursing staff of the surgical unit was developed, which is intended to be used in practice as a handbook of possibilities of nutritional product use.
Keywords:
client; gut surgery; nursing care; nutritional food; klient; nutriční výživa; operace střev; ošetřovatelská péče Citation: MÁCHOVÁ, Alena. Úloha sestry ve výživě klientů po vybraných operacích střev. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/39606