Original title:
Stravovací zvyklosti a životní styl pacientů s kardiovaskulárním onemocněním
Translated title:
Eating habits and lifestyle of patients with cardiovascular disease
Authors:
KOLÁČKOVÁ, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Teoretická část práce pojednává o kardiovaskulárních onemocněních, o rizikových faktorech ovlivnitelných i neovlivnitelných, dále zahrnuje preventivní výživu a výživu při onemocnění některou chorobou KVO a fyzickou aktivitu. Kardiovaskulární choroby jsou všechny získané či vrozené choroby srdečního svalu a cév. Je to individuální proces, při kterém hraje hlavní roli dědičnost a životní styl. Důležitá je již primární prevence. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla zvolena metoda dotazníkového šetření. Praktická část zahrnuje výsledky dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 80 mužů po prvním prodělaném infarktu myokardu. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit stravovací zvyklosti pacientů s kardiovaskulárním onemocněním před diagnostikováním jejich onemocnění. Druhým cílem bylo zhodnotit kvalitu životního stylu pacientů s kardiovaskulárním onemocněním před diagnostikováním jejich onemocnění. The theoretical part deals with cardiovascular diseases and controllable and uncontrollable risk factors. It also includes preventive nutrition, nutrition during any of KVO diseases and nutrition needed for physical activity. Cardiovascular diseases are all diseases of the heart muscle and blood vessels either acquired or congenital.It is an individual process in which the most important role is being played by heredity and lifestyle. It is important to have a primary prevention. For processing the research part of the thesis I have chosen the survey method. The practical part includes results of the survey attended by 80 men after a first myocardial infarction. The aim of this thesis was to evaluate the dietary habits of patients with cardiovascular disease before the diagnosis. A second objective was to evaluate the lifestyle quality of patients with cardiovascular disease before the diagnosis.
Keywords:
kardiovascular diseases; life style; myocardial infarction; nutrition; infarkt myokardu; kardiovaskulární onemocnění; výživa; životní styl Citation: KOLÁČKOVÁ, Jana. Stravovací zvyklosti a životní styl pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/38471