Original title:
Tvorba výnosu nahých a pluchatých odrůd ovsa
Translated title:
The yield formation of naked and hulled oats
Authors:
FIŠER, Martin Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo posoudit tvorbu a redukci výnosu nahých a pluchatých odrůd ovsa. Výzkum probíhal dva roky a byl zaměřen převážně na hlavní výnosové prvky, a to počet rostlin, odnoží a lat na m2, dále se posuzoval počet zrn v 1 latě, hmotnost tisíce zrn a celkový výnos zrna. Jako doplňkově hodnocené byly stanoveny ukazatele kvality; objemová hmotnost a podíl předního zrna. Zjištěné hodnoty jednotlivých prvků byly vzájemně porovnány a vyhodnoceny statistickou analýzou. Z výsledků vychází, že nahé odrůdy ovsa dosahovaly průměrných výnosů zrna; průměr porovnávaných odrůd nahého ovsa činil 3,03 t.ha-1, průměr pluchatých odrůd činil 5,03 t.ha-1 a ostatní ukazatele se pohybovaly rovněž okolo průměrných hodnot. Potvrdilo se, že novější odrůdy jsou šlechtěny na vyšší hranici výnosu, zatímco starší odrůdy vykazují lepší hodnoty kvalitativních parametrů. The aim of the thesis was to assess the formation and reduction in the yield of naked and hulled oat varieties. The research was conducted two years and it was mainly focused on the main elements of income as a number of plants, cuttings, and lat per m2, further was assessed the number of grains per panicle 1, weight of thousand grains and total grain yield. As an additional assessment of quality indicators have been established; volume weight and the proportion of grains of the front. The values of determined individual elements have been compared to each other and evaluated by statistical analysis. The results based on the naked oat varieties attain average yields of grain; diameter compared varieties of naked oats totalled 3.03 tons per hectare, diameter of hulled varieties amounted to 5.03 tons per hectare and other indicators also moved around the average values. It was confirmed that the newer varieties are breeding to a higher threshold of revenue, while old varieties exhibit better values of the quality parameters.
Keywords:
hulled oat; Naked oat; varieties; yield components.; yield formation; odrůdy; Oves nahý; oves pluchatý; tvorba výnosu; výnosové prvky. Citation: FIŠER, Martin. Tvorba výnosu nahých a pluchatých odrůd ovsa. České Budějovice, 2016. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/42634