Original title:
Vyhodnocení užitkových vlastností vybraného chovu búrské kozy
Translated title:
Evaluation of the utility properties of the selected breeding Boer goats
Authors:
KAHOUNOVÁ, Kristýna Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Chov koz se v posledních letech stává stále oblíbenějším a v České republice se začínají rozšiřovat velkochovy. Kozy mají význam nejen pro krajinotvorbu, pro likvidaci nežádoucích keřů a vysokých invazních trav na pastvinách, ale chovají se také kvůli vysoce kvalitním produktům, jako mléko a kozí maso. Kozí mléko a výrobky z něj jsou významné díky jeho nutriční hodnotě a vysoké stravitelnosti. Kozí maso je jedno z nejkvalitnějších mas, díky nízkému podílu tuku a vysokému obsahu bílkovin. Pro jeho produkci je nejvhodnější masné plemeno koz búrských. Cílem práce je vyhodnotit úroveň masné užitkovosti ve vybraných chovech búrských koz a zhodnotit vývoj reprodukčních ukazatelů a přírůstků. Získané údaje jsou porovnány s celorepublikovými údaji a použity pro vyhodnocení sledovaných chovů. Závěrem je navrženo doporučení, jak zlepšit úroveň chovu a ekonomické ukazatele ve vybraných chovech.Goatsbreedingisbecomingincreasingly more popular in the Czech Republic. There are factoryfarmswhich are starting to expand. Goats are importantforlandscaping, forliquidationofinvasiveshrubs and tallinvasivegrasses in pastures. Goats are breadedbecauseofhighqualityproducts such as milk and goatmeat. Goatmilk and dairyproducts are importantbecauseofhighnutritionalvalue and digestibility. Goatmeatisoneofthefinestmeats, due to itslow fat content and high protein content. MeatofBoergoatsisthebestforproductionofgoatmeat. Thepurposeofthisworkis to assessthelevelofmeatproduction in selectedfarmsofBoergoats and evaluatethedevelopmentofreproductive performance and increases. Thegained data are compared to thenational data and usedfortheevaluationofthemonitoredfarms. Finally, itissuggestedrecommendationhow to improvetheleveloffarming and theeconomicindicators in theselectedfarms.
Keywords:
goatmeat; goatmilk; goatsbreeding; meatefficiency; weightgain; chov koz; kozí maso; kozí mléko; masná užitkovost; přírůstky Citation: KAHOUNOVÁ, Kristýna. Vyhodnocení užitkových vlastností vybraného chovu búrské kozy. České Budějovice, 2016. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/32289