Název:
Zpracování brambor na bramborové lupínky
Autoři:
Picková, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářskou práci na téma "Zpracování brambor na výrobu bramborových lupínků" jsem zaměřila na technologii výroby chipsů. V literární části jsem se zaměřila na odrůdy brambor vhodné pro tento výrobek. Dále jsem pokračovala uskladněním a kroky ke vstupu suroviny do výroby. Jednotlivými úseky výroby jsou loupání a odstraňování nečistot z brambor, dále řezání na plátky, blanšírování, smažení na rostlinném oleji, solení a nanášení koření v rotujících bubnových strojích až po balení hotového výrobku. V praktické části jsem popsala laboratorní kvalitativní hodnocení výrobku v závodu Choustník, kde mi byla poskytnuta odborná praxe. V závěru praktické části jsem pomocí dotazníku zjistila preference konzumentů lupínků v ČR. Závěrečným hodnocením bylo porovnání konzumace chipsů u nás a ve světě.Bachelor thesis on the topic "Potatoes processing for the production of chips" I focused on the production technology of chips. In the literary section, I focused on potato varieties suitable for production. I continued with storage and processing of raw material inputs into production. Production stages are peeling and removing dirt from potatoes, cuting into slices, blanching, frying on vegetable oil, salting and application of spices in the rotating drum machines followed by packaging and distribution. In the practical part, I described laboratory of qualitative chips evaluation in the plant Choustník. There I obtained professional experience. At the end of the practical part, I present results of questionnaire, which I used to determine preferences of consumers in Czech Republic. In the conclusion I compared chips consumption in our country (Czech Republic) with consumption elsewhere in the world.
Klíčová slova:
chipsy; kvalita; odrůdy brambor; zpracování brambor