Název:
Vývoj a perspektivy školního stravování v ČR
Autoři:
Podroužková, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na školní stravování, výživu dětí a související problematiku. Seznamuje čitatele s historií školního stravování, informuje o právních předpisech pro školní stravování a srovnává situaci v České republice se způsoby stravování dětí v zahraničních školách. Část práce se zabývá výživou dětí různých věkových skupin. Práce přibližuje aktuální stav stravovacích návyků školních dětí a upozorňuje na zdravotní problémy související se špatnými stravovacími návyky. Dále představuje dostupné programy zdravého stravování, které jsou schopny špatné stravovací návyky a postoje k výživě upravit a které se jeví jako východisko pro snížení vzrůstající nadváhy a obezity a dalších zdravotních problémů.This thesis is focused on food consumption at school, childrens nutrition and related issues. It acquaints the reader with history of school meals, informs on school meal legislation and compares the situation in the Czech Republic with manners in schools abroad. Part of the work deals with nutrition for children of different age groups. The thesis evaluates the current status of eating habits in schools and identifies health problems related to poor eating habits. Furthermore, it introduces available healthy eating programs capable of adjusting both bad eating habits and attitudes to nutrition which appear to be the starting point for reducing increasing overweight, obesity and other health problems.
Klíčová slova:
obezita; programy pro školní stravování; spotřební koš; stravovací návyky; výživa dětí; zdravá výživa; školní stravování