Název:
Využití plemene lacaune v ČR
Autoři:
Sůkupová, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ve své bakalářské práci s názvem "Využití plemene lacaune v ČR" se zabývám historii chovu ovcí v České republice. Dále se zmiňuji o charakteristice francouzského plemene lacaune, jeho vzniku a plemenných znacích.V další části své práce se zabývám mléčnou užitkovostí ovcí a faktory, které ji ovlivňují a mezi které patří vliv výživy, plemene, zdravotního stavu, věku bahnice, délky a pořadí laktace, četnosti vrhu, frekvence a techniky dojení a další. Součástí mé práce je také popsat chemické složení mléka -- obsah sušiny, bílkovin, tuků, laktózy, minerálů a vitamínů. Následně se zaměřuji na získávání ovčího mléka a jeho dalším zpracování. Poslední část mé bakalářské práce je zaměřena na návrhy metodiky hodnocení dojivosti a kvality mléka, a popis laboratorních analýz.In my bachelor's thesis titled "The use of the lacaune breed in the Czech republic" I am looking at the history of sheep farming in the Czech Republic. Further I mention the characteristics of French lacaune breed, its origin and breed characteristics. In the next part of my work I am concerned about the sheep milk yielding and the factors, that influence it and which include the impact of nutrition, breed, health conditions, age of ewe, the length and frequency of lactation, frequency of the brood, frequency and techniques of milking and more. Part of my work is also description of the chemical composition of the milk -- content of dry basis, proteins, fat, lactose, minerals and vitamins. Then I focus on the sheep's milk gaining and its further processing. The last part of my bachelor's thesis is focused on the methodology of evaluation of milk yield and the milk quality, and a description of the laboratory analysis.
Klíčová slova:
lacaune; mléčná užitkovost; ovčí mléko; plemeno; sýry