Original title:
Rozdíly v odpočinkovém chování krav plemen český strakatý skot a charolais ve vybraném chovu
Authors:
Fadrný, Petr Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářské práce na téma: Rozdíly v odpočinkovém chování krav plemene český strakatý skot a plemene charolais ve vybraném chovu, byla zaměřena především na dobu stání a ležení. U ležení byla zkoumána preference levého a pravého boku u obou plemen. Stání se pak rozdělovalo na stání, stání - žraní. Pozorování bylo provedeno v zemědělském podniku ZePo, a.s. Libchavy a to v období listopadu 2014. Pozorování bylo provedeno ve dvou opakováních. Sledování se uskutečnilo ve 3 stájích a to konkrétně ve vazné stáji pro dojnice plemene český strakatý skot, volné kotcové stáji pro krávy plemene charolais a volné kotcové stáji pro dojnice. Ve stájích z plného počtu krav byla vybrána skupina 20 krav, s průměrnou užitkovostí asi 24 kilogramů mléka a ve 150 dnech laktace. Mezi sledované faktory ovlivňující chování krav byly vybrány: plemeno a technologie ustájení. U vlivu plemene na stání byly shledány statisticky vysoce průkazné shody (p<0,01) v preferenci levého nebo pravého boku byly rozdíly u českého strakatého skotu vysoce statisticky průkazné (p<0,01) a u plemene charolais statisticky neprůkazné (p>0,05). Vlivem technologie ustájení nevyšly rozdíly ve stání a stání- žraní, výsledek je statisticky vysoce průkazný (p<0,01). Vazná stáj ukazuje na preferenci u dojnic k pravému boku s vysokou statistickou průkazností (p<0,01). Ve volné stáji krávy preferují levý bok bez statistické průkaznosti (p>0,05).The thesis "The Differences in Cows' Relaxation Behaviour of the Czech Pied Cattle Breed and Selected Charolais Breed" is focused mainly on the period of standing and lie down. As for both breeds' lie down a left and right side preference is studied. Standing is divided according to two aspects -- period of standing and standing-eating. The observation was performed on a farm "ZePo, a.s. Libchavy" in November 2014 and was proceeding in two phases. The observation took place in three stables, specifically in a binding stable for cows of Czech Pied cattle breed, free hutch stables for cows of Charolais breed and free hutch stables for dairy-cows. From the full number of cows, in the stables, the group of 20 cows was selected, with the average milk yield of about 24 kilograms and in 150 lactation days. Among monitored factors influencing the cows' behaviour the following ones were chosen: breed and technology of stabling. Concerning the influence of breed on standing highly significant matches were found (p<0,01) As for the preference of the left side or right side the differences in the Czech Pied cattle were statistically highly significant (p<0,01) and Charolais breed statistically insignificant (p>0, 05). Due to the stabling technology there were not differences in the standing and standing-eating, the result was statistically highly significant (p<0,01). The binding stable indicates the preference for diary-cows to the right side with the high statistical significance (p<0,01). In the free stable cows prefer the left side without statistical significance (p>0,05).
Keywords:
charolais; levý pravý bok; stání; český strakatý skot