Název:
Monitoring syntetických potravinářských barviv
Autoři:
Halamová, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá monitoringem syntetických potravinářských barviv. V teoretické části je popsána základní charakteristika syntetických potravinářských barviv, včetně použití v potravinářském průmyslu. Uvedena je také legislativa týkající se syntetických barviv v potravinářství. Dále jsou popsány vybrané metody stanovení syntetických potravinářských barviv a v neposlední řadě samotný monitoring produktů na trhu, které obsahují dvě a více syntetických potravinářských barviv. V experimentální části je zpracováno provedení spektrofotometrického multikomponentního stanovení vybraných syntetických potravinářských barviv ve vzorcích alkoholických i nealkoholických nápojů.The bachelor thesis deals with monitoring of synthetic food dyes. The theorical part describes main characteristics of synthetic food dyes, including usage in the food industry. The thesis also summarized the legislation of synthetic food dyes. There is a description of selected methods of determining synthetic food dyes and fi nally monitoring the actual products at the market that contain two or more synthetic food dyes was performed. The experimental part provides how the multicomponent spectrophotometric determination of selected synthetic food dyes was processed at selected samples of alcoholic and soft drinks.
Klíčová slova:
barviva; spektrofotometrická multikomponentní analýza; syntetická potravinářská barviva