Název:
Genetické markery pro kvalitu hovězího masa
Autoři:
Darkwahová, Nicola Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na geny asociované se znaky ovlivňující kvalitu hovězího masa. V první části této práce jsou popsány intravitální faktory ovlivňující kvalitu masa u skotu. Druhá část práce pojednává o kandidátních genech s vlivem na kvalitu hovězího masa. Pro křehkost masa to byly geny CAPN1 a CAST, pro složení mastných kyselin gen SCD a FASN a pro mramorování geny TG a LEP. V poslední částí této práce jsou shrnuty poznatky o genu LEP a jeho asociace s marbling hovězího masa a obsahem intramuskulárního tuku.Bachelor thesis: Genetic markers for beef quality, focuses on genes associated with traits affecting the beef quality. In the first part of this thesis the intravital factors affecting beef quality. The second part deals with candidate genes affecting the quality of beef. CAPN1 and CAST were for meat tenderness, SCD and FASN for fatty acid composition and TG and LEP for marbling. In the last part of this thesis is summarized the findings of the leptin gene and its association with marbling and intramuscular fat content.
Klíčová slova:
CAPN1; CAST; FASN; kvalita hovězího masa; LEP; SCD; TG