Název:
Etika potravin - Geneticky modifikované potraviny
Autoři:
Pillař, Miroslav Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývala posouzením geneticky modifikovaných potravin z etického pohledu. Metodou srovnávací byly hodnoceny legislativní přístupy, pozitiva i negativa takto upravených potravin a biotechnologie, včetně uvedení praktických příkladů v ČR, USA a Kanadě. Z výsledků vyplývá, že jednotlivé státy mají velmi odlišný jak legislativní, tak etický přístup k dané technologii a takto modifikovaným potravinám. I přesto, že tyto potraviny mají značný potenciál přispět k nasycení zemí třetího světa či současným potravinovým problémům, je zde stále ještě četné množství nevyřešených otázek, zejména dopadu takto modifikovaných potravin na lidské zdraví. Tento fakt není nezanedbatelný a bylo by vhodné se touto problematikou podrobněji zabývat.This bachelor thesis is dealing with a genetically modified food and its etics. The comparative method was used in the thesis to analyse a legislative side, as well as positive and negative aspects of such food and the biotechnology. Information, including practical examples in the Czech Republic, USA and Canada, have been recorded. The results show that the legislative approach is different in all mentioned countries. Ethics aspect is different too. It is possible to say that this kind of modified food has a high potential to help in solving the problem of a hunger in the third world countries, however the effect on human health is also very important. It is still not proven that the genetically modified food is safe enough for a human health. This fact is not insignificant so it is highly recommended to continue its investigation also in the future.
Klíčová slova:
etika; GMO; Kanada; legislativa; negativa; pozitiva; USA; Česká republika