Název:
Druhy vláknin a jejich využití v pekárenském a pečivárenském průmyslu
Autoři:
Premusová, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V bakalářské práci je charakteristika vlákniny, její rozdělení, význam potravní vlákniny pro člověka, zdroje a využití v potravinářství. Podstatná část zahrnuje především význam vlákniny po stránce zdravotní, nedostatek nebo nadbytek vlákniny, doporučený denní příjem, rozdělení vlákniny a charakteristiku jednotlivých složek. V další části jsou popsány zdroje vlákniny, vlastnosti a využití vlákniny VITACEL. V poslední části je popsáno různé využití vlákniny v potravinářském průmyslu.This thesis characterizes the dietary fibers, its different types, its important properties in human nutrition, the sources and uses in the food industry. The main section will focus on the effects of lack or excess of dietary fibers in human nutrition, the recommended daily intake, the distribution of the fiber and the characteristics of the individual components. In the next section are described sources of dietary fiber, properties and uses of VITACEL dietary fibers. In the last section are a described differend uses of fiber in the food industry.
Klíčová slova:
dietní vláknina; obiloviny; ovoce; zdravá výživa; zelenina