Název:
Antioxidanty v bylinných čajích
Autoři:
Fadrhoncová, Pavla Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma antioxidanty v bylinných čajích je rozdělena do dvou částí. První teoretická část se zabývá popisem a rozdělením antioxidantů. Jsou zde zaznamenané některé syntetické antioxidanty, některé významné intracelulární antioxidanty a přirodní antioxidanty, které jsou zastoupeny polyfenolickými sloučeninami jakožto hlavních složek bylinných čajů. Dále je zde popsáno stanovení biologicky aktivních látek od extrakčních technik až po chromatografické metody. V teoretické části jsou popsány i jednotlivé vzorky bylin použitých pro analýzu. Druhá část praktická se zabývá stanovením polyfenolických kyselin ve vybraných vzorcích bylinných čajů. Pro extrakci byla zvolena Soxhletova urychlená extrakce a extrakce na třepačce. Pro detekci polyfenolických kyselin byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) propojena s detektorem diodového pole (DAD) a hmotnostním detektorem typu trojitý kvadrupól. Z naměřených výsledků vyplývá, že u většiny vzorků bylin byla nejvíce zastoupena kyselina chlorogenová a kyselina kávová.Thesis on the topic Antioxidant in herbal teas is divided into two parts. The first part theortical is concerned with the description and division of antioxidants. There are mentioned some synthetic antioxidants, some major intracellular antioxidant and natural antioxidant, which are represented by polyphenolic compounds as the main components of herbal teas. Furthmore, there is described the determination of biologically active compounds by extraction techniques to chromatographic methods. In the theoretical part are also described individual samples of herbs used for analysis. The second part is concerned with the practical determination of polyphenolic acids in selected samples of herbal teas. Two extraction techniques were chosen for separation of polyphenolics acids. The first was Soxhlet extraction accelerated and the second was exctraction shaker. For the determination of polyphenolic acids was used high performance liquid chromatography (HPLC) coupled with a diode array detector (DAD) and with mass detector type triple quadrupole. The measured results show that in most samples of herbs were the most represented chlorogenic acid and caffeic acid.
Klíčová slova:
antioxidanty; extrakce; kapalinová chromatografie; polyfenolické látky