Název:
Využití klíčních rostlin jako nové potraviny
Autoři:
Vetchá, Marcela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Klíční rostliny jako nový druh potraviny jsou nabízeny na světovém trhu. U nás jsou známé klíční rostliny obilí, hrachu nebo fazole. Lze ovšem použít i zeleninové druhy. Mnoho klíčních zeleninových druhů obsahuje významné obsahové látky. U vybraných klíčních rostlin byl stanoven vitamín C, minerální látky, chlorofyl a, chlorofyl b a karotenoidy. Klíční rostlina hlávkového zelí obsahovala nejvíce vitamínu C. Minerální prvek draslík a sodík měly vysoký obsah v klíční rostlině řepy. Další prvek hořčík měl nejvyšší obsah v naklíčeném osivu pekingského zelí. A vápník byl nejvíce obsažen v klíční rostlině hlávkového zelí. Klíční rostliny také mohou působit lákavě na pohled, mít příjemnou vůni i dobře chutnat. Při degustaci klíčních rostlin byla nejchutnější ředkvička, cibule pór. Je tedy zřejmé, že klíční rostliny mohou pozitivně ovlivnit, jak zdravotní stav člověka, tak příjemně obohatit stravu o nové chutě.Sprouts as a new kind of foodstuff offered on the world market. For us it is known as sprouts grain, peas or beans. However it can also be used as vegetable species. A lot of sprouts of vegetable contains important content constituents. In selected sprouts is specified vitamin C, minerals, chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoids. Sprout of cabbage contains the most vitamin C. Mineral potassium and sodium have high content in the sprout of beetroot. Other mineral magnesium has the highest content in the sprout chinese cabbage. And calcium contained highly in sprouts cabbage. They can act attractive, have a nice smell and good flavor. Sprouts of radish, onion and leek are the tastiest during gustation. It is evidently, that sprouts can have positive effect on the human health and enhance diet with a new flavor.
Klíčová slova:
klíční rostliny; minerální látky; vitamíny