Název:
Vliv malolaktické fermentace na aromatický profil červeného vína
Autoři:
Veselý, Radek Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem malolaktické fermentace na aromatický profil červeného vína. Literární část se věnuje definování malolaktické fermentace a popisuje volatilní látky, které vznikají při malolaktické fermentaci. Praktická část vychází z experimentu různých druhů malolaktické fermentace, při kterých jsou použity dva různé kmeny mléčných bakterií. Pokus byl prováděn na třech různých odrůdách vín, které byly senzoricky a analyticky vyhodnoceny.This master's thesis is specifically concerned with the influence of malolactic fermentation on the aromatic profile of red wine. The literary (theoretical) part defines the malolactic fermentation and describes the volatile substances formed during malolactic fermentation. The practical part results from an experiment of various kinds of malolactic fermentation, where there are used two different strains of lactic acid bacteria. The experiment was carried out on three different varieties of wines which were sensorically and analytically evaluated.
Klíčová slova:
kvasničné kaly; malolaktická fermentace; mléčné bakterie; pokus