Název:
Ověření možnosti identifikace kvasinek rodu Brettanomyces ve víně pomocí PCR
Autoři:
Karasová, Beáta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá možnostmi izolace DNA kvasinek rodu Brettanomyces z vína a jejich následnou identifikací pomocí metod PCR. Analýze bylo podrobeno 14 vzorků vín, u kterých byl předpoklad přítomnosti těchto kvasinek způsobujících závažnou chorobu vína. V literární části je popsána charakteristika kvasinky Brettanomyces a její vliv na víno. Dále je popsán princip metody PCR a její použití v oblasti identifikace této kvasinky. V experimentální části byly testovány čtyři různé metody izolace DNA přímo z vína. Vzorky byly analyzovány pomocí pěti vybraných primerů PCR metodou. Byla testována navržená sonda a primery pro real-time PCR identifikaci Brettanomyces.This thesis deals with possibilities of isolation DNA yeasts genus Brettanomyces from wine with following identification using PCR. Fourteen wine samples with assumption of occurrence Brettanomyces were analysed. The literary section describes characteristic of yeasts Brettanomyces and their impact on wine. Further is described principle of PCR and use of this method in detection of Brettanomyces. Four different methods of isolation DNA directly from wine were tested. Wine samples were analysed using of five different primers by PCR. In this work were tested designed probe and primers for identification of Brettanomyces by real-time PCR.
Klíčová slova:
brettanomyces; izolace DNA; PCR