Original title:
Méně známá zelenina - Cynara scolymus L.
Authors:
Baratková, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Artyčok zeleninový (Cynara scolymus L.) je rostlina pocházející z Malé Asie a severní Afriky odkud se dále šířil do zbytku světa. Nejvíce artyčoky zdomácněly ve Středomoří, kde se do dnešní doby nejvíce pěstují, a kde jsou součástí běžného jídelníčku. Artyčoky jsou pěstovány pro svoji lahodnou hořkosladkou chuť a léčebné účinky. Konzumní částí jsou nerozvinuté květní pupeny skládající se z dužnatých zákrovních listenů a masitého květního lůžka. Nejcennější částí artyčoků jsou takzvaná srdíčka, ale rostliny lze využít takřka celé. Tato rostlina má výborné dietetické vlastnosti, choleretické, antioxidační a diuretické účinky, někdy bývají artyčoku přisuzovány také afrodiziakální účinky. Artyčoky jsou vytrvalé teplomilné byliny, náchylné na vymrzání. Pro svůj růst potřebují dobře prohnojené hlinité půdy. Rozrůstají se až do šířky jednoho metru. Je známo mnoho různých odrůd se zelenými, fialovými, ostnitými nebo neostnitými listeny.The Globe Artichoke (Cynara scolymus L.) is native to the Asia Minor and North Africa, where it spread further into the rest of the Word from. Artichoke was domesticated mainly in the Mediterranean, where it is cultivated the most nowadays and also serves as a part of common cuisine. The Globe Artichoke is grown for its delicious bittersweet flavour and therapeutic effects. The consumer part are unopened flower heads which consist of pappy bracts and fleshy flower base. The most valuable part is the 'heart', but all parts of plant can be used. This plant has an excellent dietetic, choleretik, antioxidant and diuretic effects, sometimes even aphrodisiac effects. The Globe Artichoke is thermophillic perennial plant, susceptible to frost damage. The artichoke requires well-fertilized, loamy soil for their growth. Their width is one meter in diameter. They are known many different varietes of green, violet, spiny and non-spiny artichoke.
Keywords:
artyčok; léčebné účinky; možnosti využití; pěstování; zahraniční sortiment