Original title:
Hodnocení kvalitativních parametrů hroznů u odrůdy Ryzlink rýnský
Authors:
Malčic, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hlavním tématem této diplomové práce jsou kvalitativní parametry hroznů. V první části práce jsou obecně popsány jednotlivé pojmy, jako například zralost, cukernatost, cukry, kyseliny, pH a asimilovatelný dusík. Předmětem zkoumání je bílá moštová odrůda ryzlink rýnský. U něho byly v pravidelných týdenních intervalech získávány vzorky bobulí, které byly dováženy do laboratoře a měřeny. Sběr probíhal od 35. do 41. týdne v roce z různých lokalit vinařské oblasti Morava. Pro finální zpracování byla použita data ročníku 2013. Výsledky byly statisticky zpracovány do tabulek a grafů.The main theme of this thesis are qualitative parameters of the grapes. There are generally described various concepts in the first part, such as ripeness, sugar content, sugars, acids, pH and assimilable nitrogen. The work is focused on a white grape variety Riesling. Samples of berries were collected weekly, imported into the laboratory and regularly measured. All collection took place from 35th to 41st week of the year from various locations in the wine region of Moravia. For the final processing of the data was used year 2013. The results were statistically processed into tables and graphs.
Keywords:
kvalitativní parametry; Ryzlink rýnský; zralost