Název:
Vývojové tendence ve spotřebě potravin v ČR - vybrané aspekty
Autoři:
Hejč, Michal Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá hodnocením vývoje a úrovně spotřeby potravin v České republice v období posledních dvaceti pěti let. Charakterizuje základní vývojové tendence ve spotřebě potravin v širších socioekonomických souvislostech. Analyzuje vývoj spotřeby potravin jak z hlediska interakce ceny a spotřeby, tak i z hlediska vývoje důchodu a spotřeby. Popisuje změny podnikatelského prostředí agrobyznysu s důrazem na finální fáze komoditních vertikál. Pozornost je věnována strukturálním změnám ve vývoji maloobchodu a nárůstu tržní síly velkých nadnárodních obchodních řetězců na českém trhu. Práce také vymezuje faktory, které ovlivňují chování spotřebitele při nákupu potravin, a popisuje nové trendy v oblasti spotřeby potravin.This diploma thesis deals with evaluation of level and evolution of food consumption in Czech Republic in last twenty five years. It characterizes fundamental evolution trends in food consumption in wider socioeconomic context. It analyzes development of food consumption in terms of price-consumption interaction and also in terms of income-consumption interaction. It describes changes of business environment with emphasis on final stages of vertical food chains. It also describes structural changes in retail network and growth of market power of multinational retail chain on Czech market. This paper also determines factors, that influences consumer behavior while buying food products and describes new trends of food consumption.
Klíčová slova:
agrobyznys; komoditní vertikála; spotřeba potravin; spotřebitelské chování