Název:
Isolace mikroorganismů z mlék a mléčných výrobků schopných tvořit biogenní aminy
Autoři:
Přichystalová, Jitka Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této disertační práce Isolace mikroorganismů z mlék a mléčných výrobků schopných biogenní aminy bylo izolovat čisté kultury mikroorganismů rodu Enterococcus a koliformních bakterií z mlék a sýrů a testovat je pro schopnost dekarboxylovat aminokyseliny. Izolované kmeny bakterií byly identifikovány a testovány na dekarboxylasovou aktivitu pro různé aminokyseliny (lysin, histidin, tyrosin, tryptamin, ornitin, fenylalanin a arginin) při 4 teplotách kultivace. V závěru experimentu byla u enterokoků testována přítomnost genu pro tyrosindekarboxylasu pomocí PCR. Identifikace odhalila větší variabilitu mikroorganismů u sýrů oproti mléku. Testování dekarboxylasové aktivity ukázalo, že kmeny rodu Enterococcus byly schopny dekarboxylovat aminokyseliny tyrosin a arginin. Koliformní bakterie dekarboxylovaly arginin, tyrosin, ornitin, lysin a histidin. Následná PCR pak potvrdila schopnost enterokoků produkovat tyramin.The aim of the dissertation thesis, The Isolation of Microorganisms Producing Biogenic Amines from Milks and Dairy Products, was to isolate pure bacterial cultures of the genus Enterococcus and coliform bacteria from milks and cheeses and to test them for ability to produce biogenic amines. Isolated strains were identified and decarboxylase activity was tested on several amino-acids (lysine, histidine, tyrosine, tryptamine, ornithine, phenylalanine and arginine) at four different temperatures. At the end of the experiment, PCR was processed for the presence of tyrosine decarboxylase gene in enterococci strains. Identification showed higher variability of microorganisms isolated from cheeses rather than from milks. Decarboxylation activity test has revealed ability of genus Enterococcus to decarboxylate tyrosin and arginine. Coliform bacteria were found to be possibly able to decarboxylate arginine, tyrosin, ornithine, lysine and histidine. The subsequent PCR reaction confirmed most of the enterococci isolates to be producers of tyramine.
Klíčová slova:
bakterie; mikroorganismus; mléčné výrobky