Original title:
Testování bakterií mléčného kvašení rodu Lactobacillus produkujících bakteriociny
Translated title:
Testing of lactic acid bacteria Lactobacillus genus for bacteriocins production
Authors:
Volecová, Veronika ; Němcová, Andrea (referee) ; Trachtová, Štěpánka (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Antimikrobiální látky, respektive bakteriociny jsou látky produkované probiotickými bakteriemi mléčného kvašení. Mají pozitivní vliv na gastrointestinální trakt člověka a nacházejí významné uplatnění v potravinářském, ale i farmaceutickém průmyslu. Cílem diplomové práce byla molekulární identifikace bakterií mléčného kvašení do rodu Lactobacillus a jejich následné druhové zařazení pomocí metody PCR. Pomocí metody PCR byly testovány geny zodpovědné za produkci bakteriocinů. Pro potvrzení produkce bakteriocinů byla zvolena i mikrobiologická metoda, tzv. agarózový kapkový spot-test. Do předkládané práce byla zařazena i bioinformatická část pro posouzení specifičnosti a nespecifičnosti použitých primerů s využitím Primer-BLAST programu.
Antimicrobial substances, or bacteriocins are substances produced by probiotic lactic acid bacteria. They have a positive effect on the gastrointestinal tract of humans and are especially suitable for the food, but also the pharmaceutical industry. The aim of the thesis was the molecular identification of lactic acid bacteria of the Lactobacillus genus, species and their subsequent inclusion PCR method. Using the PCR method were tested also genes responsible for the production of bacteriocins. To confirm the production of bacteriocins has been selected the microbiological method, agarose droplet spot-test. In the present study also included the bioinformatics part to assess the specificity and non-specificity of the primers using in Primer-BLAST program.
Keywords:
agarose droplet spot-test; antimicrobial substances; bacteriocins; DNA isolation; Lactic acid bakteria; Lactobacillus genus; PCR; Primer-BLAST; agarózový kapkový spot-test; antimikrobiální látky; Bakterie mléčného kvašení; bakteriociny; izolace DNA; PCR; Primer-BLAST; rod Lactobacillus
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/58314