Original title:
Statistické metody pro vyhodnocování senzorických dat
Translated title:
Statistical methods for evaluation of sensorial data
Authors:
Kozielová, Magda ; Kříž, Oldřich (referee) ; Michálek, Jaroslav (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
\par Tématem této diplomové práce je statistické vyhodnocování dat získaných při senzorické analýze potravin. Přináší výběr vhodných statistických testů, jejich podrobnou analýzu a~srovnání dle průběhu jednotlivých silofunkcí pro dané parametry. Důležitou součástí práce je naprogramování uživatelské aplikace přímo určené ke zpracování senzorických dat.
\par The thesis deals with the statistical evaluation of data gained by the sensory analysis of the foodstuff. It brings a selection of the suitable statistical tests, a detailed analysis of these tests and their comparision based on the particular power functions for given parameters. As an important part of the thesis, there is a creating of custom software for the evaluating of sensorial data.
Keywords:
power function; power of test; sensory analysis; statistical methods; senzorická analýza; silofunkce; statistické metody; síla testu
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/11765