Original title:
Optimalizace vnitřního prostředí stravovacího provozu vzduchotechnikou
Translated title:
Optimization of the indoor climate of an eatery by air conditioning
Authors:
Mrázková, Hana ; Kašpar, Antonín (referee) ; Šikula, Ondřej (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci vnitřního prostředí stravovacího provozu vzduchotechnikou v Brně. V rámci tohoto návrhu je použit systém nuceného větrání a klimatizace. Teoretická část řeší vhodnou distribuci vzduchu ve stravovacím provozu. Experimentální část zahrnuje měření oxidu uhličitého, rychlosti proudění vzduchu, relativní vlhkosti a teploty vzduchu a teploty kulového teploměru. V závislosti na zjištěných hodnotách byl vytvořen návrh technického řešení ve variantách a aplikován ve výpočtovém programu.
This thesis is focused on the optimization of the catering service internal environment by air conditioning in Brno. This concept uses a forced ventilation system and air conditioning. The theoretical part addresses the proper air distribution in the catering operation. The experimental part involves the measurement of carbon dioxide, air velocity, relative humidity and air temperature and the temperature of the thermometer ball. Depending on the observed values a technical solution was created in variations and applied in the calculation program.
Keywords:
air conditioning; forced ventilation; hood; kitchen operation; numerical modeling; thermal balance; digestoř; klimatizace; kuchyňský provoz; nucené větrání; numerické modelování; tepelná bilance
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38051