Original title:
Analýza reologických vlastností rostlinných olejů a jejich složek
Translated title:
Analysis of the rheological properties of vegetable oils and their components
Authors:
Divílek, Petr ; Rozsívalová, Zdenka (referee) ; Frk, Martin (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce se zabývá teoretickým rozborem rostlinných olejů, minerálních olejů a syntetických kapalin a následně měřením hustoty a viskozity vybraných vzorků elektroizolačních kapalin. Práce je z velké části zaměřena na rostlinné oleje a jejich složky zvané mastné kyseliny. Ty jsou podrobněji popsány v samostatných kapitolách. Jsou zde uvedeny využití v technické praxi s detailnějším zaměřením na energetiku, kde se rostlinné oleje začínají používat ve větším měřítku. V experimentální část je zaměřena na měření hustoty a dynamické viskozity. Viskozita se měřila na dvou přístrojích a to na Höpllerově viskozimetru a na vibračním viskozimetru. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů.
This Master’s thesis is dealing with theoretical analysis of vegetable, mineral oils and synthetic fluids, and with measuring of density and viscosity of selected samples of electric insulating fluids. The main part of the thesis is focused on vegetable oils and their elements called fatty acids. Those are more detail described in separate capitols. In those capitols is described their utilization in engineering practice with focus on energetics, where vegetable oils are used in larger scale. In experimental part of the work is measurement of density and dynamic viscosity. Viscosity was measured on two different machines, first the Hoppler viscometer and on vibrating viscometer. Results of these measurement are evaluated in tables and graphs.
Keywords:
density; dynamic viskosity; fatty acid; fire point; kinematic viskosity; linoleate acid; MEŘO; minerals oils; MOGUL transformer D; non-fatty acids; oleic acid; olive oil; pure point.; rice oil; saturated fatty acids; soybean oil; sunflower oil; synthetic oils; teperature; Vegetable oils; bod hoření; bod tuhnutí.; dynamická viskozita; hustota; kinematická viskozita; kyselina linolová; kyselina olejová; mastné kyseliny; MEŘO; minerální oleje; MOGUL trafo D; nasycené mastné kyseliny; nenasycené mastné kyseliny; olivový olej; Rostlinné oleje; rýžový olej; slunečnicový olej; sojový olej; syntetické oleje; teplota
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/32583