Original title:
Kokosový olej ve výživě člověka
Translated title:
Coconut oil in human nutrition
Authors:
Janoušková, Kateřina ; Vespalcová, Milena (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Práce se zabývá kokosovým olejem, jeho výrobou, vlastnostmi, složením a jeho vlivem na zdraví člověka. Nejvíce se zaměřuje na jednu jeho důležitou složku a to kyselinu laurovou, která patří mezi jeho mastné kyseliny a tvoří asi plovinu jejich množství v kokosu. Věděcké studie ukazují, že většinu zajímavých vlastností má kokosový olej především díky jeho složení mastných kyselin.
The thesis objectvice is to survey properties of a coconut oil, its production, structure and influence to human health. The thesis aims at describing one of the most importatnt ingredient of the cocnut oil - lauric acid which belongs to fatty acid of the oil and represents about a half of the total acid amount within the coconut. Research papers demonstrate than the most interesting properties of the oil are mainly achieved due to its composition of fatty acids.
Keywords:
Coconut oil; lauric acid; medium-chain fatty acid; Kokosový olej; kyselina laurová; mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/40946