Original title:
Obsah rutinu v odpadním biologickém materiálu z výsadeb bezu černého
Translated title:
Content of rutin in the biological waste material from plantations of elderberry
Authors:
Boháčová, Hana ; Vránová, Dana (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce je zaměřena na stanovení koncentrace rutinu ve větvičkách bezu černého (Sambucus nigra L.). Teoretická část podává přehled o vlastnostech, výskytu a využití černého bezu v lidovém léčitelství, medicíně a potravinářství. Dále jsou zde uvedeny nejdůležitější obsahové látky černého bezu, zejména flavonoidy, mezi které patří i rutin a kvercetin. Stručně jsou zde popsány jejich vlastnosti, biologické účinky a možnosti stanovení. Náplní experimentální části diplomové práce byl vývoj levné extrakční metody pro získání maximálního výtěžku rutinu ze sušených větviček bezu černého. Obsah rutinu byl sledován ve větvičkách šlechtěných bezových odrůd i v planém bezu. K identifikaci a kvantifikaci rutinu v extraktech byla optimalizována a validována metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Jako porovnávací metoda k vyvíjené extrakci byla použita extrakce stlačenou horkou vodou (PHWE). Pro extrakci byly testovány 3 velikosti částic pomletých větviček. Částice byly extrahovány různě teplou vodou různě dlouhou dobu. Nejvíce rutinu bylo zjištěno u vzorků namletých na 4 mm částice. Optimální doba a teplota extrakce byla: 7 hodin při 80°C. Nejvyšší množství rutinu ve šlechtěných bezech bylo stanoveno ve vzorku Mladší 2014, metodou digesce 1,49 ± 0,004 mg.100g-1 a metodou PHWE 5,75 ± 0,015 mg.100g-1. U planých variant bezu černého bylo stanoveno nejvíce rutinu ve vzorku Září 2014. Digescí mletých větviček bylo získáno 0,90 ± 0,022 mg.100g-1 rutinu, pomocí PHWE 2,98 ± 0,022 mg.100g-1.
This thesis is focused on determining the concentration of rutin in twigs elderberry (Sambucus nigra L.). The theoretical part provides an overview of the properties, occurrence and use of elderberry in folk medicine, medicine and food. Furthermore, there are the most important substances contained in elderberry, especially flavonoids, including rutin and quercetin as well. There are briefly described their properties, biological effects and possibilities of determination. The content of the experimental part of the thesis was developed cheap extraction methods to obtain the maximum yield of dried twigs rutin elderberry. Rutin content was observed in twigs cultivated elder varieties and wild elderberry. The identification and quantification of rutin in extracts was optimized and validated method of high performance liquid chromatography (HPLC). As a comparative method to develop extraction was used a pressurized hot water extraction (PHWE). There were tested three particle sizes of shredded twigs. The particles were extracted differently hot water varying duration. Most rutin was found in samples milled at 4 mm particles. The optimum time and temperature of extraction was 7 hours at 80°C. The highest amount of rutin in bred elderberry was determined in a sample Mladší 2014, digestion using 1,49 ± 0,004 mg.100g-1 and method PHWE 5,75 ± 0,015 mg.100g-1. There was determined the most rutin in a sample Září 2014 in the wild variant of elderberry. By digestion of ground twigs was obtained 0,90 ± 0,022 mg.100g-1 of rutin, using PHWE 2,98 ± 0,022 mg.100g-1.
Keywords:
elderberry; HPLC; PHWE; quercetin; rutin; bez černý; HPLC; kvercetin; PHWE; rutin
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38273