Original title:
Sledování vlivu použité autochtonní kultury kvasinek na kvasný proces výroby vína
Translated title:
Monitoring of the influence of indigenous culture of yeasts on the fermentation process of making wine
Authors:
Michálek, Petr ; Molnárová,, Jana (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných ze zakvašeného vinného moštu. Kvasinky byly izolovány z moštu odrůdy Rulandského modrého, které bylo pěstováno a vyráběno podle poţadavků kladených na ekologické a integrované zemědělství. Odebrané vzorky byly zpracovány v laboratoři, kde byly získány čisté kultury jednotlivých kvasinek. Z těchto byla pomocí komerčního kitu vyizolována DNA, která byla pouţita k další analýze. Pomocí polymerázové řetězové reakce a za pouţití primerů ITS1 a ITS4 došlo k amplifikaci specifického úseku oblasti 5.8S-ITS rDNA. Získané PCR produkty byly poté elektroforeticky detekovány v agarózovém gelu a po následné purifikaci byly podrobeny restrikční analýze za pouţití tří restrikčních endonukleáz: HaeIII, HinfI a HhaI. DNA byla tímto rozštěpena na fragmenty specifické pro daný druh kvasinky a ty byly opět detekovány pomocí agarózové elektroforézy. Byla srovnána podobnost těchto izolátů za pouţití programu BioNumerics a výsledkem je dendrogram genetické podobnosti izolovaných kvasinek. Byla také provedena základní chemická analýza vzorků moštu.
This thesis deals with the identification of wine yeasts isolated from the grape must using PCR-RFLP method. The yeasts were isolated from Pinot Noir grape variety must. Grapes were grown and produced in accordance with the requirements placed on organic and integrated farming. Samples were processed in the laboratory, where pure cultures of individual yeast were obtained. A commercial kit was used for yeast DNA isolation. Obtained DNA was used for further analysis. Using the polymerase chain reaction and the primers ITS1 and ITS4 a specific segment of 5.8S rDNA-ITS region was amplified. The PCR products were then detected by electrophoresis in an agarose gel, and after a subsequent purification, three restriction enzymes: HaeIII, HinfI and HhaI were subjected to restriction analysis. The DNA was digested to fragments specific for yeast species and they were detected by agarose electrophoresis. Similarity of these isolates was compared using BioNumerics program and the result is dendrogram of genetic similarity of isolated yeast. The basic chemical analysis of samples must was also performed.
Keywords:
identification; PCR-RFLP; Yeast; identifikace; Kvasinky; PCR-RFLP
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38308