Original title:
Izolace DNA v kvalitě pro PCR z mléčných výrobků pro dětskou výživu
Translated title:
Isolation of PCR-ready DNA from dairy products for baby nutrition
Authors:
Mantlová, Jana ; Eva, Kvasničková (referee) ; Španová, Alena (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Práce byla zaměřena na izolaci DNA v kvalitě pro polymerázovou řetězovou reakci (PCR) a identifikaci probiotických bakterií mléčného kvašení, které byly izolovány z pěti mléčných výrobků pro dětskou výživu. DNA byla z hrubých lyzátů buněk výrobku izolována pomocí magnetických mikročástic P(HEMA-co-GMA). Metodou fenolové extrakce byla izolována DNA z hrubých lyzátů buněk kontrolních kmenů, která byla využita jako pozitivní kontrola. Pomocí metod PCR byly ve výrobcích identifikovány DNA rodu Bifidobacterium a druhů B. animalis, B. bifidum, B. breve, B. infantis, B. longum a druhu Streptococcus thermophilus. Dosažené výsledky jsou v souladu s údaji deklarovanými výrobcem.
The work was focused on isolation of PCR-ready DNA and the identification of probiotic lactic acid bacteria that were isolated from five milk product for infant nutrition. DNA was isolated from crude cell-lysates of the products by magnetic P(HEMA-co-GMA) microspheres. DNAs isolated from crude cell lysates of control strains using phenol extraction method were used as positive controls. Using PCRs DNA of genera Bifidobacterium and species B. animalis, B. bifidum, B. breve, B. infantis, B. longum and Streptococcus thermophilus species were identified in products. The results obtained are consistent with the data declared by the manufacturers.
Keywords:
Bifidobacterium; Dairy products; DNA isolation; magnetic microspheres; polymerase chain reaction; Bifidobacterium; izolace DNA; magnetické částice; Mléčné výrobky; polymerázová řetězová reakce
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/21270