Original title:
Vývoj probiotického doplňku stravy
Translated title:
Development of probiotic dietary supplement
Authors:
Krahulcová, Aneta ; Vítová, Eva (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce pojednává o problematice probiotických mikroorganismů aplikovaných prostřednictvím doplňků stravy. Pozitivní efekt na zdraví jedince je znám již delší dobu, vyplývají však na povrch i spekulace o možných negativních dopadech na zdraví konzumenta. V této souvislosti je nutné přesně definovat požadavky na probiotika v potravinách a zhodnotit jejich bezpečnost. Bez těchto postupů nelze na trh uvádět nové probiotické doplňky stravy. Každý kmen probiotické bakterie je třeba testovat jednotlivě na každou vlastnost. Jedním ze základních testů, který je používán při hodnocení probiotik je schopnost rezistence vůči podmínkám gastrointestinálního traktu člověka. Cílem praktické části diplomové práce je testování in vitro rezistence probiotických bakterií vůči prostředí, které simuluje gastrointestinální trakt člověka. Umělá žaludeční a duodenální šťáva byla sestavena dle Československého lékopisu. Odolnost probiotických bakterií zvyšuje forma, ve které je probiotikum distribuováno do těla člověka. V rámci in vitro testu byly také testovány lékové formy užívané v souvislosti s probiotickými bakteriemi.
The thesis deals with a theme of probiotic mikroorganisms which are aplicated as a dietary supplement. Health benefit on the host have been known for a long time, however, there might be some negative effects affecting a consumer. In connection with this observation defining requirements and evaluating of safety of probiotics in food was necessary. The new probiotic dietary supplement can not be expanded on the market without these processes. Every strain must be tested separately on each property. The ability of rezistance against conditions inside human gastrointestinal tract belongs to the most basic tests. The aim of the practical part is testing this ability of rezistance in vitro by simulated conditions. The model of gastrointestinal juices was designed according to the Czechoslovak codex. The form contributes to the higher rezistance of probiotics within implementing to the host. Also a dosage form of probiotics was involved to a in vitro testing.
Keywords:
dietary supplements; in vitro testing; lacti acid bacteria; prebiotics; probiotics; rezistance of probiotic; doplňky stravy; in vitro testování; mléčné bakterie; prebiotika; probiotika; rezistence probiotik
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/4469