Original title:
Zpracování zeleniny a výroba kečupu
Translated title:
Vegetable processing and production of ketchup
Authors:
Popelová, Nikola ; Valicová, Markéta (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem teoretické části této bakalářské práce je popsat zpracování zeleniny a technologii výroby kečupu. Experimentální část je rozdělena na dvě části. V první části byl kečup podroben chemické analýze. Za tímto účelem byly odebírány šarže kečupů, u kterých byla sledována refrakce, obsah soli a kyselin, pH, barva a konzistence. V druhé části byla u vybraných výrobků zakoupených v obchodní síti provedena mikrobiologická analýza, která zahrnovala stanovení mikrobiologické nezávadnosti hotového výrobku, vliv teploty prostředí na skladování kečupu, kontaminaci hotového výrobku mikroorganismy a vliv přítomnosti hotového výrobku na růst vybraných mikroorganismů při plotnovém testu. Výsledky získané laboratorním rozborem vyhovovaly požadovaným hodnotám a potvrdily jak kvalitu vstupních surovin, tak i správnou výrobní a laboratorní praxi v daném výrobním zařízení.
The aim of the theoretical part of this bachelor thesis is describe vegetable processing and production of ketchup. The experimental part is divided into two parts. In the first part ketchup was subjected to the chemical analysis. Batches of ketchups were taken. Refraction, salt content, acid content, pH, colour and consistency were measured in those batches. In the second part the microbiological analysis was performed in products which were bought in a shop. The microbiological analysis included determination of the microbiological sanitariness of the final product, effect of ambient temperature on storage ketchup, contamination of the final product by microorganisms and effect of the final product on the growth of selected microorganisms. Results obtained by laboratory analysis suited required values and confirmed the quality of raw material and good manufacturing and laboratory practices.
Keywords:
chemical composition of vegetable; ketchup; vegetable; vegetable processing; kečup; látkové složení zeleniny; zelenina; zpracování zeleniny
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38363