Original title:
Stanovení vybraných tukových charakteristik sýrů
Translated title:
The assessment of chosen characteristics of cheese fats
Authors:
Koval, Dominik ; Hrstka, Miroslav (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných tukových charakteristik přírodních sýrů eidamského typu. Teoretická část se zabývá obecnou charakteristikou přírodních sýrů a strukturou jednotlivých složek. Hlavním cílem bylo zavedení a optimalizování metod v laboratoři za účelem jednoduchého rozboru tuku v sýrech. Byla stanovována tuková čísla. Pro optimalizaci byly použity modelové vzorky sýrů zakoupené v běžné tržní síti. Optimalizovanými metodami pak byly analyzovány vzorky sýru vyrobené ve spolupráci s Ústavem technologie potravin na technologické fakultě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
This bachelor’s thesis deals with assessment of selected fat characteristics of natural edam cheese. The theoretical part deals with general characteristics of natural cheese and structure of individual components. The main objective was to introduce and optimize methods in a laboratory to simple analysis of fat in cheese. Fat numbers were determined. To optimize were used samples, which were purchased at regular food store. With optimized methods were analyzed samples of cheese produced in cooperation with the Institute of Food Technology of Tomas Bata University in Zlin.
Keywords:
Edam cheese; fat characteristics; fat numbers; lipids; Eidamské sýry; lipidy; tuková čísla; tukové charakteristiky
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/39266