Original title:
Charakterizace vybraných kmenů kvasinek z životního prostředí
Translated title:
Characterization of selected yeast strains from the environment
Authors:
Bečková, Alena ; Omelková, Jiřina (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá identifikací sbírkových kvasinek získaných z různých podmínek životního prostředí. Sbírkové kvasinky byly získány ze Sbírky kultur kvasinek CCY Chemického ústavu Slovenské akademie věd v Bratislavě. Cílem je rozšíření databáze kvasinek, která slouží v laboratoři Fakulty chemické při určování kvasinek odebraných ze vzorků potravin. Identifikace kvasinek byla provedena pomocí metody PCR-RFLP. Sledovaný úsek se nachází v oblasti 5,8S-ITS a je vymezený primery ITS1 a ITS4. Při restrikční analýze byly použity restrikční endonukleasy HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI. U zkoumaných kvasinek byla dále zjišťována mimobuněčná lipolytická aktivita pomocí jednoduchého testu na agaru SpiritBlue, který působením lipas ztrácí modrý pigment.
The aim of this bachelor thesis deals with identification type-yeasts, which were obtained from the Culture Collection SAV in Bratislava. The purpose is extension of yeast database in laboratory of Faculty of Chemistry, which is used by identification yeasts in samples taken from food or environment. Identification of yeasts was implemented by method PCR-RFLP. Obtained segment is located in area 5,8S-ITS and is defined by using primers ITS1 and ITS4. Restriction analysis was carried out by restriction endonucleasis HaeIII, HinfI, HhaI and TaqI. Chosen species were also tested for presence of extracellular lipasis. In this part of characterisation was used SpiritBlue Agar. The presence of blue colour is lost by activity of lipasis.
Keywords:
charakterisation; dentification; PCR; PRC-RFLP; yeast lipasis; Yeasts; charakterizace; identifikace; kvasinkové lipasy; Kvasinky; PCR; PRC-RFLP
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/39276