Original title:
Vliv vybraných aditiv na rheologii aviváží
Translated title:
Influence of selected additives on the rheology of fabric softener
Authors:
Dostálová, Blanka ; Jelínková, Romana (referee) ; Souralová Popelková, Miriam (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vlivu vybraných aditiv na viskozitu a stabilitu aviváží. V literární rešerši byly popsány pojmy aviváže, rheologie, viskozity a provozního měření viskozity Fordovým výtokovým pohárkem. Dále byly popsány pojmy a rozdělení detergentů a tenzidů, jejichž cíle a oblast působnosti harmonizuje Nařízení Evropského parlamentu a rady č. 648/2004, terminologie a druhy zahušťovadel, druhy aditiv ovlivňujících viskozitu v avivážích. V další části byli uvedeni výrobci komerčních povrchově aktivních látek, zahušťovadel a aviváží. Na základě vyhodnocených výsledků byly sestaveny 3 optimální receptury aviváží.
The present bachelor´s thesis is focused on the influence of selected additives on viscosity and stability of fabric softeners. The literature research concerned the definitions of softener, rheology, viscosity and viscosity measurement by Ford´s viscosity cup. Furthermore, the thesis describes definitions and classification of detergents and surfactants, which are regulated by Regulation No 648/2004 of the European Parliament and of the Council, nomenclature and classification of thickeners, classification of aditives, which infuence softener viscosity. Last but not least, producers of commercial surfactants, thickeners and softeners are discussed in another part of the thesis. Three optimal formulas of softeners were described on the basis of the evaluated results.
Keywords:
cationic surfactants; esterquants; Fabric softener; rheology; thickeners.; viscosity; Aviváž; esterquanty; kationaktivní tenzidy; rheologie; viskozita; zahušťovadla.
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/31442