Original title:
Víno a změny chemických parametrů během výroby s použitím autochtonní kvasinky
Translated title:
Wine and changes its chemical parameters during production using the autochthonous yeasts
Authors:
Fialová, Lenka ; Vespalcová, Milena (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá změnami chemických parametrů vína během výroby s použitím autochtonní kvasinky. V teoretické části je popsána historie vinařství, morfologie a chemické složení hroznů révy vinné, a je zde také rozebrána technologie výroby vína a některé postupy používané při chemickém rozboru vína. V experimentální části jsou uvedeny postupy stanovení použité v této práci a výsledky sledování změn jednotlivých chemických parametrů. Sledovány byly tyto parametry: obsah redukujících cukrů, ethanolu a titrovaltelných kyselin a hodnota pH. Analyzovaný mošt byl získán z odrůdy Veltlinské zelené.
This bachelor's thesis deals with chemical changes in must during fermentation using autochthonous yeast. The theoretical part describes history of viticulture, morphology and chemical composition of wine grapes. There is also discussed technology of wine production and some of the principles of analytical methods used for chemical analysis of wine. The experimental part deals with principles of methods used for all analyses in this work and the results of said analyses. Parameters assessed in this thesis were concentrations of reducing sugars, ethanol and titratable acids and pH value. The analyzed must was obtained from Grüner Veltliner grape wine varietal.
Keywords:
chemical parameters of wine; Wine; yeasts; chemické parametry vína; kvasinky; Víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/31451