Original title:
Stanovení palatinosy v potravinových doplňcích
Translated title:
Determination of palatinose in food supplements
Authors:
Rážová, Michaela ; Ing.Robert Ulrich (referee) ; PharmDr.Věra Špačková (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce se zaměřuje na stanovení obsahu palatinosy v potravinových doplňcích za využití HILIC metody. Práce je systematicky rozdělena do několika oddílů. Obsahuje základní informace o sacharidech a metodách jejich stanovení, probírá vlastnosti analyzované palatinosy. Pro vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii je v práci vyčleněna samostatná kapitola. Experimentální část zahrnuje podmínky měření, metody příprav vzorků, vyhodnocená data a výsledky včetně diskuze. Pro tuto práci byly použity celkem čtyři reálné vzorky, z nichž dva měly deklarovaný obsah palatinosy výrobcem. Z dalších cukrů se nám podařilo identifikovat fruktosu, glukosu a sacharosu.
This work focuses on the determination of palatinose in food supplements using HILIC method. The work is systematically divided into several sections. It contains a basic informations about saccharides including methods for their determination and discusses the characteristics of analyzed palatinose. A chapter s detached for high-performance liquid chromatogramy. The experimental part includes measurement conditions, methods of sample preparation evaluated data and results including the discussion. Four real samples were analysed, in two of them the content of palatinose was declared by producer. Other sugars that we identified were fructose, glucose and sucrose.
Keywords:
ELSD; HILIC; HPLC; isomaltulose; palatinose; ELSD; HILIC; HPLC; isomaltulosa; palatinosa
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/31125