Original title:
Stanovení mastných kyselin v sýrech
Translated title:
The assessment of fatty acids in cheeses
Authors:
Rajnochová, Veronika ; Omelková, Jiřina (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
ABSTRAKT Tato práce se zabývá stanovením mastných kyselin v přírodních sýrech eidamského typu. V teoretické části práce jsou stručně charakterizovány přírodní sýry eidamského typu, hlavní pozornost je věnována lipidům, mastným kyselinám a možnostem jejich stanovení plynovou chromatografií. V experimentální části byl stanoven obsah mastných kyselin v modelových vzorcích přírodních sýrů eidamského typu vyrobených na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Pro extrakci lipidů ze vzorků byla zvolena metoda podle ČSN EN ISO 1735, pro esterifikaci mastných kyselin metoda podle ČSN EN ISO 5509 s použitím methanolového roztoku hydroxidu draselného. Vzniklé methylestery byly stanoveny pomocí plynové chromatografie s FID detekcí.
This bachelor thesis deals with the determination of fatty acids in natural Edam cheese. The theoretical part briefly characterize the natural Edam cheese, main attention is paid to lipids, fatty acids and the possibility of their determination by gas chromatography. In the experimental part the content of fatty acids in the model samples of natural Edam cheese produced at Tomas Bata University in Zlín was determined. The method according to ISO 1735 was chosen for extraction of lipids from the samples , the method according to ISO 5509 using methanol solution of potassium hydroxide was chosen for the esterification of fatty acids ,. The resulting methyl esters were determined by gas chromatography with FID detection.
Keywords:
cheese; fatty acids; GC; lipids; GC; lipidy; mastné kyseliny; sýry
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38687