Original title:
Senzorická jakost ovocných šťáv
Translated title:
Sensory quality of fruit juices
Authors:
Hamalová, Veronika ; Hrstka, Miroslav (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářské práce se zabývá senzorickým hodnocením kvality pomerančové šťávy od různých výrobců. Všechny vybrané vzorky byly vyrobeny z koncentrátu. Dohromady bylo hodnoceno pět vzorků zakoupených v obchodním domě TESCO Stores a. s. ČR v Brně. Teoretická část se zabývá složením a vlastnostmi pomerančů a pomerančových šťáv, a také technologií jejich výroby. Dále jsou v teoretické části uvedeny vybrané metody senzorického hodnocení potravin. V této části je uvedena i definice pomerančové šťávy podle normy ČSN 56 8541. U vybraných vzorků bylo provedeno senzorické hodnocení, kdy ordinálními stupnicemi byly hodnoceny vlastnosti jako vzhled, barva, chuť, vůně a konzistence. Grafickými stupnicemi bylo hodnoceno vyvíjení chuti v určitém časovém intervalu. Součástí senzorického hodnocení byl také pořadový test . Zapsané výsledky do dotazníků byly graficky vyhodnoceny a následně statisticky zpracovány.
This Bachelor‘s thesis deals with the evaluation of sensory quality of orange juice from different producers. All selected samples were made from concentrate. In total five samples bought in Tesco Stores CZ in Brno were evaluated The theoretical part focuses on the composition and properties of orange and orange juice, and their production technology. The selected methods for sensory evaluation of foods are mentioned. The definition of orange juice according to Czech Standard 56 8541 is also presented in this part. The appearance, color, taste, smell and consistency were evaluated using ordinal scales, taste development using graphic scale. The ranking test was also included. Written results were graphically evaluated and statistically treated.
Keywords:
fruit juices; sensory analysis; sensory quality; ovocné šťávy; senzorická analýza; senzorická kvalita
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/8453