Original title:
Senzorická jakost vybraných typů masných výrobků
Translated title:
Sensory quality of chosen types of meat products
Authors:
Javorská, Kateřina ; Sůkalová, Kateřina (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením senzorické kvality masných výrobků. K hodnocení bylo vybráno 5 vzorků vepřové dušené šunky rozdílné jakosti a od různých výrobců. Teoretická část se zabývá složením a vlastnostmi masa a masných produktů a technologií jejich výroby. Dále jsou zde uvedeny vybrané metody hodnocení senzorické kvality. K senzorickému hodnocení vzorků byla použita pořadová a grafická stupnice. Hodnotitelé posuzovali tyto základní vlastnosti daných vzorků vepřové šunky – barvu, vzhled v nákroji, vypracování, konzistenci, vůni, chuť, slanost a křehkost. Výsledky hodnocení byly zapisovány do připravených dotazníků, které byly následně statisticky a graficky zpracovány. Senzorická analýza byla provedena skupinou studentů z fakulty chemické VUT v Brně.
This Bachelor’s thesis deals with the evaluation of sensory quality of meat products. The 5 samples of pork ham of different quality and from different producers were selected for evaluation. The theoretical part focuses on the composition and properties of meat and meat products, and their production technology. The selected methods for sensory evaluation of quality are also mentioned. Ordinal and graphical scales were used for sensory evaluation of samples. The assessors evaluated these basic characteristics of the ham samples - color, appearance in the cut, preparation, consistency, smell, taste, saltiness and tenderness. The results were written down in the prepared questionnaires which were subsequently statistically and graphically evaluated. Sensory analysis was performed by group of students from the Faculty of Chemistry BUT.
Keywords:
meat products; sensory analysis; sensory quality; masné výrobky; senzorická analýza; senzorická kvalita
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/8371