Original title:
Cereální suroviny, výrobky a jejich význam
Translated title:
Cereal raw materials, products and their significance
Authors:
Hamrlová, Romana ; Divišová, Radka (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem cereálních surovin, výrobků a jejich významem. Hlavním tématem práce jsou tzv. snídaňové cereálie. Teoretická část je zaměřena na popis obilného zrna, chemického složení obilovin a jejich výživové hodnoty. Dále je v této části definován pojem snídaňové cereálie, jsou charakterizovány hlavní cereální suroviny pro jejich výrobu, technologie výroby a cereální výrobky. V závěru této části jsou uvedeny laboratorní metody hodnocení cereálních výrobků a surovin. Praktická část se zabývá popisem provozní laboratorní kontroly cereálií a odpovídajících surovin. Součástí je také titrační stanovení peroxidové čísla, které nám udává žluklost tuků používaných pro výrobu cereálních výrobků. Dále se tato část věnuje senzorické analýze cereálních výrobků - konkrétně mu¨sli. Je vyhodnocen přiložený dotazník na téma snídaňové cereálie a je senzoricky vyhodnocena kvalita tří výrobků od odlišných výrobcem.
This bachelor thesis deals with cereal raw materials, products and their significance. The dominant theme of work is a breakfast cereals. The theoretical part focuses on the characterization of a cereal grains, a cereal chemistry and nutritional value. A breakfast cereals are also defined in this part as well as major cereals raw materials for their production, production technology and cereal products. At the end of this section the laboratory methods for evaluation of cereal products and raw material are described. The practical part describes the operating laboratory control of cereal and related materials. This section also includes a titrimetric determination of peroxide number, which provides rancid fats used in the manufacture of cereal products. The practical part also contains the sensory analysis of cereal products - concretely mu¨sli. There is also evaluation of the attached questionnaire about breakfast cereals and sensory evaluation of the quality of three products of various producers.
Keywords:
breakfast cereals; cereal raw materials; laboratory evaluation; senzory analysis; cereální suroviny; laboratorní vyhodnocení; senzorická analýza; snídaňové cereálie
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/16174