Original title:
Srovnání výrob těstovin v Evropě a v Asii
Translated title:
Comparison of pasta manufactoring in Europe and Asia
Authors:
Píšťková, Magdalena ; Vránová, Dana (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Práce pojednává o rozdílech ve výrobě evropských a asijských nudlí. Úvodní část je věnována pšenici jako základní surovině pro výrobu těstovin. Je zde popsána stavba a chemické složení zrna, podmínky pěstování pšenice i pšenice tvrdá Triticum durum. Následující kapitola je věnována nejdůležitějšímu pšeničnému produktu - pšeničné mouce. Zachycuje výrobu a skladování mouky, vady a druhy mouky. Není opomenuta ani semolina - mouka z Triticum durum. Podrobněji je zde popsána klasifikace těstovin, technologie výroby těstovin v Evropě a Asii. Dále práce pojednává o základních surovinách při výrobě těstovin a nudlí, aditivních látkách přidávaných za účelem dosažení lepších nutričních hodnot, lepší barvy a chuti výrobku. V závěru jsou shrnuty rozdíly mezi základními surovinami pro výrobu, stejně jako mezi surovinami přidanými za různými účely. Nastíněny jsou i rozdíly v technologických postupech výroby.
This bachelor thesis deals with differences between manufacturing technologies of European and Asian noodles. First part concentrates on wheat as a basic raw material for noodle production. Structure and chemical composition of wheat grain, growing conditions, Triticum durum are described. Next part considers wheat flour, the most important product made of wheat, its manufacturing, storage, defects, and kinds. Semolina made of Triticum durum wheat is mentioned. In more detail it concentrates on classification and manufacturing technology of pastes booth in Europe and Asia. Further it considers other raw materials used and also additives that are used in order to improve nutritional value, color, and taste of final products. In conclusion there is a summary of differences among raw material and the additives used in pasta and noodle production. Lastly the manufacturing technology comparison of European pastes and Asian noodles is done.
Keywords:
asian noodles; manufacturing technology; pastes; semolina; wheat; wheat flour; asijské nudle; pšenice; pšeničná mouka; semolina; technologie výroby; těstoviny
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/21804