Original title:
Mikrobiologie vína
Translated title:
Microbiology of wine
Authors:
Valicová, Markéta ; Navrátilová, Jana (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem práce bylo zkoumání množství a složení mikroflóry v průběhu výroby červeného vína. Studie byla provedena ve třech vinařstvích Velkopavlovické vinařské oblasti, které se od sebe liší technologickými kroky. Již v průběhu nakvášení byly použity tři různé technologické postupy, které se lišily v uplatňování komerčních kvasinek a enzymů, a oxidu siřičitého. Tato vinařství se však od sebe liší také teplotou během alkoholového kvašení a uplatněním komerčních bakterií v období malolaktického kvašení. Z experimentálních výsledků vyplývá, že použití různých technologických postupů vede k rozdílům v počtu životaschopných buněk jak kvasinek tak i bakterií a celkového počtu mikroorganismů v průběhu nakvášení, alkoholového kvašení a malolaktického kvašení.
The aim of this work was the investigation of the amount and the composition of microflora during the winemaking of red wine. The study was performed in 3 factories in Velké Pavlovice region, where each of them utilized its own technological approach. According to this, during the period of preliminary fermentation, 3 different technological procedures were used, which differed in application of commercial yeasts and enzymes, and sulphur dioxide. They differed also in the temperature during the period of alcoholic fermentation and the application of commercial bacteria during the period of malolactic fermentation. From the experimental results follows that the application of different technological approaches leads to the differences in the number of both yeast and bacteria viable cells and the total number of microorganism cells in the period of preliminary, alcoholic and malolactic fermentation.
Keywords:
alcoholic fermentation; malolactic fermentation; microflora of wine; wine; alkoholové kvašení; malolaktické kvašení; mikroflóra vína; víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/12307