Název:
Význam probiotik v dětské výživě
Překlad názvu:
Importance of probiotics in child's nutrition
Autoři:
Augustová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Díky velkému pokroku ve vědě, medicíně a poznání člověk dosáhl v léčení vysoké úrovně. Nicméně, i v dnešní době se lidstvo snaží o návrat ke svým kořenům – přírodě a využít ji pro udržení svého pevného zdraví. Pojmem probiotika se myslí živé mikroorganismy, které jsou schopny usídlit se v lidském střevě a mít zde kladný vliv na udržení zdravé střevní mikrofóry, což se dále promítne pozitivními účinky na lidské zdraví obecně. Firma Valosun a.s. poskytla pro testování probiotický potravní doplněk pro děti, který byl vyzkoušen matkami s dětmi předškolního věku a těhotnými. Cílem našeho sociologického průzkumu, bylo zjistit, jaká je informovanost o problematice probiotik v této skupině, dále jak vnímají dotazované dostupnost probiotik a jaké jsou nejčastější důvody pro jejich užívání.
With great advances in science, medicine and knowledge of a man at the high level of treatment. However, even today the humanity seeking to return to its roots - the nature and use it to maintain its good health. The term probiotics is meant by living organisms that are capable of resettling in the human intestine and have a positive impact on maintaining healthy intestinal microorganisms, which also reflected the positive effects on human health in general. Company Valosun a.s. provided for testing probiotický food supplement for children, which was tested mothers with children preschool age and pregnant. The aim of our sociological survey was to determine what is the awareness of the issue of probiotics in this group, the perception of the queried the availability of probiotics and what are the most common reasons for their use.
Klíčová slova:
bakterie mléčného kvašení; dětská onemocnění; Probiotika; střevní mikroflóra; zažívací trakt lidí; bacteria fermentation of milk; children's diseases; digestive tract of humans; intestinal microflora; Probiotics
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/9193