Original title:
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na kvalitu pšeničné mouky
Translated title:
Influence of elevated carbon dioxide concentration on the quality of wheat flour
Authors:
Zítková, Jana ; Vránová, Dana (referee) ; Hrstka, Miroslav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce pojednává o vlivu zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na výnos pšenice a kvalitu pšeničného zrna a mouky. Zaměřuje se především na vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na celkový obsah dusíkatých látek v mouce, zastoupení proteinů, lepku a pekařské vlastnosti. Při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého dochází ke zvýšení výnosu pšenice. Naopak, značně snížen je obsah dusíkatých látek. Dochází také ke snížení obsahu lepku, hrubých bílkovin, které hrají důležitou roli pro kvalitní pekařské vlastnosti, jejich snížení způsobí horší vlastnoti těsta a zmenší objem chleba.
This work treats of influence of carbon dioxide increased concentration on wheat yield and quality of wheat grains and flour. It focuses above all on total content nitrogenous substances in flour, content of proteins, gluten and bake charackteristics. Generally, increased carbon dioxide concentrations cause an increase of wheat yield and decrease of total content of nitrogenous substances. Gluten content is lower and that is why the bake properties are worse too.
Keywords:
baker properties; elevated concentration of CO2; gluten; quality of flour; quality of grain; wheat; yield; kvalita mouky; kvalita zrna; lepek; pekařské vlastnosti; pšenice; výnos; zvýšená koncentrace CO2
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/5966