Original title:
Analogy tavených sýrů
Translated title:
Processed cheese analogues
Authors:
Brabcová, Lenka ; Illková, Kateřina (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou sýrových analogů se zaměřením na tavené sýrové analogy. Cílem bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na suroviny vhodné pro výrobu sýrových analogů a jejich vliv na fyzikálně chemické a organoleptické vlastnosti. V úvodní části je vysvětleno co jsou sýrové analogy, jaké jsou důvody pro jejich výrobu a jaké mají využití. Zvláštní pozornost je věnovaná surovinám vhodným pro jejich výrobu a jejich fyzikálně chemickým a organoleptickým vlastnostem. Dále je uveden technologický postup výroby, mikrostruktura a jejich porovnání s klasickými sýry. Zjištěné teoretické informace budou podkladem pro navazující diplomovou práci.
This bachelor thesis deals with the problem of cheese analogues with the focus on processed cheese analogues. The aim was to elaborate the literature background research focused on ingredients suitable for production of cheese analogues and their influence on physico-chemical and organoleptic properties. In the introductory part what the cheese analogues are, the reasons for their production and their use is explained. Special attention is dedicated to ingredients suitable for their production and their physico-chemical and organoleptic properties. Also technological process of manufacture, microstructure and their comparison with classic cheese are mentioned. These established theoretical informations will be a basis for following diploma thesis.
Keywords:
cheese; cheese analogues; sýr; sýrové analogy
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/11785