Original title:
Stanovení polycyklických aromatických uhľovodíků v potravinách
Translated title:
Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in foods
Authors:
Ryšavý, Jan ; Ing.Božena Skláršová, Ph.D. (referee) ; Šimko, Peter (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se věnuje problematice příčin vzniku a výskytu polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinách. Cílem práce bylo zpracovat a porovnat izolační postupy získávání polycyklických aromatických uhlovodíků z potravinové matrice a diskutovat analytické metody stanovení obsahu polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinách.
This bachelor thesis is focused on the problematics of origin and occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons in food. The objectives of my thesis were to sumarise and compare isolating procedures for extraction of polycyclic aromatic hydrocarbons from food matrix and discusse analytical methods applied to determination of content of polycyclic aromatic hydrocarbons in food.
Keywords:
food; gas chromatography; high performance liquid chromatography; polycyclic aromatic hydrocarbons; plynová chromatografie; polycyklické aromatické uhlovodíky; potraviny; vysokoúčinná kapalinová chromatografie
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/10495