Original title:
L-askorbyl-6-palmitát a jeho využití v potravních a kosmetických doplňcích
Translated title:
L-ascorbyl-6-palmitate and its utilization in dietary and cosmetic supplements.
Authors:
Palíková, Petra ; Zemanová, Jana (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá působením antioxidantů v potravních a kosmetických doplňcích. Popisují se zde některé antioxidanty jako jsou vitamín A a beta-karoten, vitamín E a tokoferoly a vitamín C, jako kyselina L-askorbová a její derivát L-askorbyl-6-palmitát. Tento derivát lze použít jako přídatná látka do kosmetických i potravních surovin, a to zejména do surovin, které obsahují tuky nebo oleje, protože jako lipofilní sloučenina, zabraňuje jejich žluknutí.
Bachelor‘s thesis deals with the effection of antioxidants in foods and cosmetics supplements. Some antioxidants as vitamin A and beta-carotene, vitamin E and tocopherols and vitamin C as L-ascorbic acid and her derivate L-ascorbate-6-palmitate are described here. This derivate can by used as an accessory material in cosmetics and foods preparations, especially in the preparations that contain oil or fats, because as a lipophilic compound keeps them from getting rancid.
Keywords:
antioxidants; cosmetics; fats; foods; L-ascorbic acid; L-ascorbyl-6-palmitate; oils; antioxidanty; kosmetika; kyselina L-askorbová; L-askorbyl-6-palmitát; oleje; potraviny; tuky
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/10491