Original title:
Porovnání citlivosti Bacillus subtilis a Clostridium difficile vůči vybraným chemickým látkám
Translated title:
Comparison of sensitivity of Bacillus subtilis and Clostridium difficile against selected chemical ingredients.
Authors:
Šlitrová, Barbora ; Ing.Veronika Holá, Ph.D. (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Sporicidní aktivita dezinfekčních přípravků se dle normy ČSN EN 13704 zkouší na sporách kmene Bacillus subtilis. V posledních letech se začal šířit hypervirulentní kmen Clostridium difficile PCR ribotyp 027. Do prosince 2007 byl zaznamenán v 17 zemích. Onemocnění jím vyvolané se šíří jako typická nosokomiální infekce a je doprovázené vyšší mortalitou. O sporách Clostridium difficile je známo, že dokáží na suchém povrchu přežít až 5 měsíců. Proto je důležité srovnat účinek různých dezinfekčních látek na spory obou druhů a zjistit, zda je Bacillus subtilis tím jediným správným modelovým mikroorganismem ke zjišťování sporicidní aktivity.
Sporicidal activity of disinfectants is tested on Bacillus subtilis spores according to ČSN EN 13704 standard. Until December 2007, 10 countries encountered outbreaks and 7 additional countries had endemic cases of Clostridium difficile-associated disease due to hypervirulent strain C. difficile PCR ribotype 027. This outbreak of CDAD with increased severity and mortality is spread as typical nosocomial infection. Clostridium difficile spores can persist on dry surfaces for 5 months. Therefore it is important to compare the effectiveness of disinfectants on both strains and find out whether Bacillus subtilis is the only proper microorganism for testing the sporicidal activity.
Keywords:
Bacillus subtilis; Clostridium difficile; disinfectants; sporicidal aktivity; Bacillus subtilis; Clostridium difficile; dezinfekční přípravky; sporicidní aktivita
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/7819