Original title:
Kyselina hyaluronová a možnosti jejího využití
Translated title:
Hyaluronic acid and possibilities of its utilization
Authors:
Maivaldová, Iva ; Omelková, Jiřina (referee) ; Zemanová, Jana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce prezentuje současné znalosti z výzkumu kyseliny hyaluronové, popisuje její fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti stejně jako hlavní možnosti jejího využití jak v lékařství tak v kosmetice. Kyselina hyaluronová je lineární polysacharid, skládá se z opakujících se jednotek disacharidu tvořeného N-acetyl-D-glukosaminem a D-glukuronovou kyselinou. Hyaluronová kyselina tvoří jednu ze základních složek extracelulární matrix a je přítomna téměř ve všech biologických tekutinách a tkáních (především pojivových). Díky své vysoké molekulové hmotnosti a unikátním viskoelastickým vlastnostem se hyaluronová kyselina využívá v kosmetologii, oftalmologii, revmatologii, otolaryngologii, dermatologii, plastické chirurgii, při hojení ran a k přenosu léků.
This bachelor thesis presents contemporary knowledge gained in the research of hyaluronic acid, describing its physical-chemical and biological properties as well as principal possibilities of its utilization both in medicine and cosmetics. Hyaluronic acid is a linear polysaccharide formed from disaccharide units containing N-acetyl-D-glucosamine and glucuronic acid. Hyaluronic acid represents one of the main components of the extracellular matrix and is present in almost all biological fluids and tissues (mainly in connective tissue). Its high molecular mass and unique viscoelastic properties offer a wide range of use of this molecule in cosmetology, ophthalmology, rheumatology, otolaryngology, dermatology, plastic surgery, wound healing and drug delivery.
Keywords:
applications; Hyaluronic acid; properties; aplikace; Hyaluronová kyselina; vlastnosti
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/1214