Original title:
Salmonelové infekce drůbeže a národní ozdravovací program
Translated title:
Salmonella infection in poultry and the national eradication programme
Authors:
NOVOTNÁ, Marie Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá výskytem salmonelových infekcí u drůbeže a Národními ozdravovacími programy, které jsou v České republice zavedené od 1. 1. 2007 na základě evropské legislativy, konkrétně Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2160/2003 ze dne 17. listopadu 2003 o tlumení salmonel a některých jiných původců zoonóz vyskytujících se v potravním řetězci. V současné době probíhá na území našeho státu pět ozdravovacích programů, zaměřených na tlumení salmonel. Základem programů je sledování výskytu salmonel v prostředí chovů prostřednictvím odebraných vzorků. Tyto programy byly založeny za účelem snížení počtu hlášených onemocnění salmonelózou u lidí, protože drůbeží maso a vejce jsou nejčastějším zdrojem nakažení pro člověka. Programy lze považovat za účinné. Pro jejich funkčnost je důležité dodržovat zásady správné hygienické praxe.The topic of the thesis is the incidence of salmonella infections in poultry and National Recovery Programs that were established in the Czech Republic on the 1stofJanuary 2007 under the European legislation, specifically by Regulation (EC) No 2160/2003 of the European Parliament and of the Council from the 17th of November 2003 about the reduction of Salmonella bacteria and other agents of zoonosis in the food chain. Currently five recovery programs oriented on the reduction of Salmonella are taking place in the Czech Republic. The basis of the programs is monitoring of Salmonella incidence in breeding via taking of samples. These programs were established in order to reduce the amount of cases of human Salmonella deseases because the poultry products are the most common source of the human infections. The programs could be considered effective. For this effectiveness is important to respect the principles of correct hygiene practices.
Keywords:
biosecurity; poultry; recovery program; Salmonella; biosekurita; drůbež; ozdravovací program; Salmonella Citation: NOVOTNÁ, Marie. Salmonelové infekce drůbeže a národní ozdravovací program. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/41963